Panouri Solare

Beneficii mai puțin cunoscute ale energiei solare

Nici un comentariu

Știm deja cu toții că energia solară este o sursă nelimitată de energie regenerabilă care nu produce emisii de CO2 sau alte gaze, deoarece nu consumă combustibil și nu necesită alte resurse, cum ar fi apa sau vântul. Acest aspect îl face să fie unul dintre cele mai interesante sisteme de producere a energiei din perspectiva mediului. Dar există și alte beneficii ale energiei solare care deși nu sunt la fel de evidente, sunt cel puțin la fel de importante atunci când alegem un sistem sau altul. Iată ce ne-a atras nouă atenția:

  1. Cost zero în producerea energiei

Așa cum am menționat mai sus, energia solară nu necesită nicio sursă externă pentru a funcționa, astfel încât costurile de întreținere și de producție a energiei sunt practic zero. Singurul cost asociat utilizării energiei solare este cel al fabricării și instalării componentelor. Aceasta înseamnă că, în ciuda investiției inițiale mari, nu există costuri suplimentare asociate utilizării sale, astfel încât prețul de instalare este recuperat rapid.

  1. Mai puțină energie pierdută în timpul transportului la distanță

Pierderile din timpul transportului și distribuției de energie cresc odată cu distanța dintre punctele de producție și de alimentare. Deși aceste pierderi nu sunt foarte mari, ele afectează performanța instalației în zone dens populate.

Vestea bună este că prin instalarea individuală a panourilor fotovoltaice pe acoperișuri, distanțele sunt reduse drastic, crescând astfel eficiența sistemului electric.

  1. Instalare versatilă

Simplitatea și ușurința instalării de panouri solare înseamnă că acestea pot fi montate aproape oriunde, profitând atât de spații verticale, cât și orizontale, fără utilizare specifică. Acest aspect, împreună cu modularitatea și flexibilitatea sistemului, facilitează instalarea proiectelor solare la scară mică, cu avantajul că instalarea poate fi extinsă în funcție de necesități în orice moment.

Însă cel mai interesant avantaj este posibilitatea furnizării energiei electrice în locații îndepărtate, unde costul instalării liniilor electrice de distribuție este prea mare sau pur și simplu nefezabil.

  1. Producția de energie coincide cu perioada de cerere maximă

Perioadele cu cea mai mare cerere de energie sunt concentrate în intervalul orar 11:00 și 16:00 și într-o mai mică măsură între orele 20:00 și 23:00. În sistemele bazate pe producerea constantă a energiei de către centralele electrice, prețul energiei crește brusc în timpul perioadei de vârf a cererii. Cu ajutorul energiei solare, pe de altă parte, producția de energie atinge cota maximă în timpul zilei chiar când cererea este cea mai mare. Mai mult de atât, pe piețele de energie electrică cu producție de energie solară la scară largă, furnizarea suplimentară de energie din timpul perioadelor de vârf poate reduce prețurile la energia electrică din intervalul de timp din mijlocul zilei la niveluri similare cu cele ale orelor din timpul nopții.

  1. Impactul asupra mediului

Faptul că producția de energie solară nu generează poluarea fonică, devine un aspect important care trebuie luat în considerare pentru instalațiile din zonele urbane. De asemenea, nu generează deșeuri deoarece nu necesită întreținere, iar durata lor de viață este mult mai lungă decât ale altor sisteme de producere a energiei. De fapt, panourile solare sunt proiectate să reziste impactului mediului în situații de vreme extremă.

  1. Siguranță sporită a rețelei electrice

Acesta este un beneficiu indirect important, care are un impact direct asupra eficienței rețelei electrice în cazul problemelor comune de întreruperi și scurgeri de tensiune. Posibilitatea introducerii energiei solare de la mii sau chiar milioane de centre individuale de producere a energiei îmbunătățește securitatea rețelei electrice împotriva supraîncărcărilor sau incendiilor din stațiile de transformare.

  1. Reducerea costurilor

Producția de energie curată solară reduce semnificativ costurile, deoarece este o sursă inepuizabilă de energie care nu este supusă fluctuațiilor pieței sau efectelor generate de speculații. După cum s-a menționat anterior, este necesară o investiție inițială semnificativă care este compensată de amortizarea rapidă a investiției. Și, cel mai important, este o sursă de energie nelimitată și continuă, care nu necesită costuri suplimentare de întreținere sau utilizare.

Cu toate acestea, cele mai recente progrese tehnologice indică o scădere semnificativă a prețurilor componentelor necesare pentru fabricarea panourilor, ceea ce se va traduce în celule solare mai eficiente și accesibile.

  1. Impactul economic

Un alt aspect demn de luat în seamă este că majoritatea costurilor sistemelor fotovoltaice provin din instalarea panourilor solare, care promovează crearea locurilor de muncă pe plan local. Prin urmare, utilizarea la scară largă a acestor sisteme promovează crearea de locuri de muncă și are un impact pozitiv asupra economiei din zonă.

Salvează planeta! Spune-le și prietenilor tăi. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *